Yatay geçiş, ÖSYM’nin gerçekleştirdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre bir üniversitenin tercih ettiği programına yerleşen öğrencilerin, eğitim gördükleri üniversiteden memnun kalmadıkları durumda eğitimlerini başka bir üniversitede sürdürmek için gerçekleştirdikleri uygulamadır. Yatay geçiş nedir? Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin uymak istedikleri kurallar nelerdir? Yatay geçiş nasıl yapılır? Yatay geçiş türleri nelerdir? Merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını aşağıda sizin için bir araya getirdik.
Yatay geçiş, bir üniversitenin bir bölümünde eğitim gören öğrencinin, eğitimine başka bir üniversitenin aynı bölümünde veya başka bir üniversitede farklı bölümde devam etmesini sağlayan sistemdir. Belirli şartları yerine getiren tüm öğrenciler için yatay geçiş bir haktır. Yatay geçiş hakkından yararlanmak isteyen öğrencinin not ortalaması, ÖSYM puanı gibi belirleyiciler bulunmaktadır. Belirtilen nitelikleri taşıyan öğrenciler, hangi sınıfta olursa olsun, yatay geçiş yapılabilmektedir.
Yatay geçiş Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) mevzuatına göre yapılır. YÖK tarafından düzenlenen yasal mevzuat kapsamında öğrenciler, farklı üniversitelerin bölümleri ile eşdeğer olan diploma programı için yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Yükseköğretim kurumlarının belirlenen yatay geçiş kontenjanları ile başvuru ve değerlendirme takvimi, her sene düzenli olarak YÖK internet sayfasında ilan edilir. Kurumlar arası yatay geçiş yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılır. Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şarttır. Not ortalaması başarı şartını sağlayamayan, ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar yatay geçiş başvurusu yapabilir. Önlisans programlarında, yatay geçiş kontenjanları ile başvuru ve değerlendirme takvimi ikinci yarıyıl için Ocak ayı, üçüncü yarıyıl için ise Temmuz ayı içinde ilan edilir. Lisans programlarında; dört yıllık eğitim verenlerde ikinci ve üçüncü sınıfları için, beş yıllık eğitim verenlerde ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflar için, altı yıllık eğitim verenlerde ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıflar için yatay geçiş kontenjanları ile başvuru ve değerlendirme takvimi Temmuz ayı içinde ilan edilir. Takvime uygun şekilde yatay geçiş yapmak istediği üniversiteye başvuran öğrencilerin başvuruları, ilgili fakültelerin komisyonları tarafından incelenir ve uygun görülen öğrenciler kesin kayıt yaptırmaya hak kazanırlar.
Mevcut üniversitene kayıt olduğun yıl aldığın merkezi yerleştirme puanlarınla yatay geçiş yapabilirsin. Kayıt olduğun yıldaki merkezi yerleştirme puanın, geçmek istediğin bölümün aynı yıldaki puanına eşit veya ondan yüksek ise o bölüme yatay geçiş yapabilirsin. Ek Madde 1 ile yatay geçişlerde bölümler arası yatay geçiş yapılabilmektedir. Geçiş yapabileceğin bölümlere ve bu bölümlerin puanlarına ulaşabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ortalama ile sadece aynı düzeydeki ve eşdeğer ön lisans programları arasında geçiş yapılabilirsin. Bunun için mevcut üniversitende bitirdiğin dönemlere ait genel not ortalamanın en az 2.29 olması gerekmektedir.
Elbette geçiş yapabilirsin . Açık Öğretim bölümlerinden üniversitelere hem merkezi yerleştirme puanınla (Ek-1 Madde) hem de ortalamanla (GNO) yatay geçiş yapabilirsin. Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişlerde tüm kurallar aynı iken GNO ile geçişlerde üniversitende bitirdiğin dönemlere ait genel not ortalamasının 3.15 olması aranır; bunun dışında bütün kurallar aynıdır.
- Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek-1 Madde): Yatay geçiş için mevcut üniversitende en az bir dönem okumuş olmak şartı vardır. Bunun dışında hazırlık sınıfı dâhil her sınıfta yatay geçiş mümkündür. - Ortalama ile Yatay Geçiş (GNO): Ortalama ile birinci sınıfın ikinci yarıyılına başlarken ve ikinci sınıfın ilk yarıyılına (üçüncü yarıyıla) başlarken yatay geçiş yapabilirsin. Hazırlık sınıfında ortalama ile yatay geçiş yapılamamaktadır.
Elbette. Okul uzatan öğrenciler de Ek-1 Madde kapsamında yatay geçiş yapabilmektedirler. Bu durumda yine mevcut üniversitene kayıt olduğun yıl aldığın merkezi yerleştirme puanına bakılmaktadır. Yatay geçişlerde de azami okuma sürelerinin dikkate alındığını unutma. Farklı bölüme yatay geçiş yapıldığında azami eğitim süresi sıfırlanır, ama kendi bölümüne geçiş yapıldığında kaçıncı sınıf ise ona göre azami eğitim süresi verilir.
-Öğrenci Belgesi -Transkript -ÖSYS sonuç belgesi (Tüm puan türlerinin olduğu tablo) -Ösym yerleştirme -Disiplin durumunu belirten belge (transkript üzerinde disiplin durumu belirtilmiş ise ayrıca belge istenmez.) -Lise diplomasının fotokopisi -Ders planı -Ders içerikleri -Kayıtlı olunan üniversiteden alınan yatay geçişine engel bir durum olmadığına dair belge -Yurtdışından yapılacak başvurular için ayrıca, öğrenim görülen yükseköğretim kurumunun Yükseköğretim Kurulunca tanındığına ilişkin denklik belgesi. -İngilizce hazırlık belgesi (ingilizce bölüme geçiş yapacak öğrencilerden istenir ). Yatay geçiş başvurusu kurumumuz tarafından üniversiteye yapılıyor. Sizin başvuruyu başvuru sitemizden veya telefon numaralarımızla iletişime geçerek yapmanız gerekmektedir.
İngilizce bir bölüm okuyan bir öğrenci Türkçe bölüme merkezi puanıyla (Ek madde 1) ile yatay geçiş yapabilir. Aynı zamanda Türkçe bölüm okuyan biri de İngilizce bir bölüme merkezi puanıyla (Ek madde 1) ile yatay geçiş yapabilir.
Hayır. Başarısız derslerinin olması yatay geçiş yapmana engel olmaz.
Yatay geçişlerde mevcut burslar kalkar. Ancak Hedef Eğitim Danışmanlık olarak yatay geçişle gelen öğrencilerimize üniversitelerde özel burs uygulamaktayız.
Mevcut bölümünde aldığın ve başarılı olduğun dersler, geçmek istediğin bölümün dersleri ile içerik ve kredi açısından karşılaştırılır ve uygun görülen dersler muaf sayılır.
Hayır. Yatay geçiş kaydı tamamlandıktan sonra e devlete Kyk burs/ kredi nakil başvurusu yaparsanız burs veya krediniz devam eder.
Elbette. Merkezi yerleştirme (Ek Madde 1) ile yatay geçiş kapsamında ön lisans ve lisans programları arasında geçiş yapabilirsin.